
Voor het Sociaal Domein
BETERnu Programma
Over BETERnu
De transitie in het sociaal domein is overal voltooid; de continuïteit van de dienstverlening was bij de overgang geborgd.
Maar, je kunt geen krant openslaan of er worden problemen gemeld. In de WMO-zorg, de Jeugdzorg en in de participatiewet. Steeds opnieuw blijkt dat partijen die samen het sociaal domein in een gemeente vorm moeten geven niet goed met elkaar samenwerken. Bovendien blijken er budgettekorten, zodat burgers soms niet de zorg krijgen waar ze wettelijk recht op hebben. Tenslotte zijn er grote zorgen over de rechtmatigheid van uitgaven; het is nog maar de vraag of gemeenten een accountantsverklaring krijgen.
Nagenoeg alle problemen binnen het Sociaal Domein op dit moment worden veroorzaakt door gebrekkige samenwerking tussen de ketenpartners. Het ‘ei van Columbus’ is dus: organiseer die samenwerking.
Wat zien we vaak dat we NIET willen??
We regelen de contracten/facturering, de rest gaat vanzelf. Deventer is er tussen huisartsen en specialisten nog niets geregeld
Sociale teams: bespreken alle cases, kost enorm veel tijd, en we leren er niet van. Wat is er geregeld om de samenwerking vlot te laten verlopen? Niets!
Het gaat top-down: bestuurders/ambtenaren/ zeggen hoe het moet, en de professionals (artsen, specialisten, hulpverleners, leraren, etc.) gaan dat dan doen.
De partijen in de keten zitten op hun eigen eilandje en klagen over elkaar. Ze zijn niet met elkaar in gesprek. Soms de bestuurders wel, maar niet de mensen die de oplossingen hebben (i.e. de experts).
Nu gaat u denken: dit is te mooi om waar te zijn, zal wel erg duur zijn
De praktijk is nog veel gekker: samenwerken levert alleen maar geld op! Alle cases die wij onderzochten blijkt: doormodderen is vele malen duurder dan de obstakels oplossen. Kost geen geld, was het maar zo, het is wel werk, het kost tijd. En dat hebben we helaas niet, want we zijn te druk met doormodderen.
Verschillende gemeentes hebben al hun eigen startsessie georganiseerd, met hun samenwerkingspartners in het Sociaal Domein. Hier hebben ze kennis kunnen maken met de praktische aanpak van BETERnu en de bijbehorende tools om tot strategisch slimme besluitvoering te komen.
Wat ons betreft gaat het om :
Drie aspecten • Normatief (vanuit welke waarden opereren we?)
• Procedureel (als ik jou een berichtje stuur, wat denk ik dan dat jij…etc)
• Technisch (hoe communiceren wij: whats’app, mail, sms, excel, xbrl?)
Drie niveaus • Praktijkexperts (echte kennis van problemen én oplossingen)
• Managers (prioriteiten stellen)
• Bestuurders (autoriteit geven)
• De vertrouwensbank: hier leggen we de afspraken neer die in koppelzones zijn bedacht en die bewezen hebben te werken; deze staat open voor anderen binnen (en eventueel buiten) het eigen domein van de keten, zodat oplossingen snel hun weg naar de praktijk vinden.
Stichting Transactieland biedt verder vervolgopleidingen:
• Plannen onder druk grote complexe projecten in complexe omgeving planmatig goed neerzetten• Rekenen in de keten diepgaand onderzoeken waar in de keten waarde weg lekt en hoe dat te dichten• Koppelzones onderhandelen en besluitvorming in de keten vergroten• Standaarden in de keten De weg van werkende afspraken naar standaarden onderzoeken• IT in de keten gegevens- en informatie-uitwisseling mogelijk maken in een complexe omgeving

Als de samenwerking in het sociale domein in een gemeente goed gaat hoor je er niets over, maar als het niet lukt zijn er veel klachten.
Wachtlijsten in de jeugdzorg, wachttijden voor ouderenzorg, zoektijden voor zorg, bureaucratie, organisaties die langs elkaar heen werken; we kennen het allemaal. Sterker nog, zulke problemen komen overal voor waar publieke diensten worden verleend. We zijn er zelfs zo aan gewend dat veel mensen het als normaal accepteren.
Anderen worden wel boos: veel artsen, onderwijzers of hulpverleners zijn niet blij met de manier waarop het gaat. Iedereen vertelt hetzelfde verhaal: “Bureaucratie is tegenwoordig moeilijk doen over wat makkelijk kan. We worden er gek van, maar kunnen we niets aan doen.”
BETERnu is het maatschappelijk initiatief dat gemeenten helpt om met de door hen gecontracteerde instellingen in het sociaal domein te komen tot zorg op maat tegen redelijke kosten. BETERnu focust daarbij op het organiseren van samenwerking van de organisaties die samen het sociaal domein vormgeven.
BETERnu is een initiatief van twee not-for-profit instellingen: Het Landelijk Contact Gemeentelijk Welzijnsbeleid, het netwerk in het gemeentelijke sociale domein, waarbij de meeste gemeenten zijn aangesloten en waarbinnen (praktische) kennis en ervaring wordt uitgewisseld.
De stichting Transactieland.nl, dat als nationaal kennisinstituut voor transactie-innovatie focust op verbetering van de samenwerking tussen organisaties in ketens en in het afgelopen decennium een leidende rol heeft gespeeld bij de concept-ontwikkeling op het gebied van samenwerking in ketens.

Nanko Boerma
Trainer
Nanko (1954) is vanaf 2003 intensief betrokken bij de ontwikkeling van het gedachtengoed op het gebied van transactiemanagement. Daarbij gaat het om het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek door Erasmus Universiteit en Vrije Universiteit, maar ook door het uitvoeren van praktische projecten waardoor transactiekosten in het verkeer tussen bedrijven en overheden wordt verlaagd. Hij was als programmamanager verantwoordelijk voor het ontwerp en de implementatie van Digipoort (Generieke infrastructuur voor communicatie tussen bedrijven en overheid), en voor de programma’s Slim geregeld, Goed Verbonden en Standard Business Reporting.

Ellen Vervoort-Nijsen
Directeur, TPM-consultant en Lean Coach
Ellen houdt zich sinds 2004 bezig met verbeter- en verander-leertrajecten op niveaus binnen de maak- en procesindustrie op basis van de TPM-methode (Total Productive Maintenance ontwikkeld door Toyota). Zij heeft onder andere opdrachten gedaan bij Interface Inc., Smurfit Kappa, Sigma Kallon, Nedalco, Schur Flexibles BV en Imperal Tobacco. Vanaf 2009 is zij ook actief in de zorgsector. Het viel haar op dat organisaties in deze sector worstelen met regelgeving en administratieve lasten. Daarom ontwikkelde ze het Eenvoudige Regel Tool (ERT), gebaseerd op het zogenaamde Standaard Kosten Model (SKM), een in Nederland ontwikkelde en door de EU geadopteerde methodiek.

Charles de Monchy
Plan Facilitator en Ontwikkelaar
‘Elke zinvolle verandering begint met een gesprek tussen mensen, partijen, waarin een idee en inspiratie ontstaat. Het is mijn passie zinvolle gesprekken op gang helpen en het vuurtje brandend te houden.’
Charles faciliteert planprocessen voor initiatieven waar veel partijen bij betrokken zijn. Hij ontwerpt werkvormen en begeleid de sessies, in Nederland en daarbuiten. Hij heeft ook gewerkt als secretaris van adviescommissies in Nederland, programma management trainer voor de Europese Commissie en watermanager in rurale gebieden in Ecuador en Mozambique.

Chris Kuypers
Managementtrainer, Eventmanager en Secretaris van LCGW
‘Ik ben eventmanager bij het LCGW, het grootste gemeentelijke netwerk in het sociale domein. Ik heb er lol in vernieuwende bijeenkomsten te organiseren. Doel daarbij is mensen te inspireren en kennis te laten maken met nieuwe concepten in het sociaal domein. Zodat we samen het sociaal domein nog beter maken. Naast events vind ik het leuk om trainingen te geven. Zo geef ik trainingen adviseren, politieke sensitiviteit, netwerkanalyse en transformeren. De trainingen zijn vaak integraal (en incompany) ik verwelkom collega’s uit andere domeinen van harte.’
Het laatste nieuws
Dank aan @arjenwierikx; ik heb zo even de circulaire volwassenheidsmeting ingevuld. Kost je een half uurtje, maar het levert ook flink wat aandachtspunten op. Heb je gelegenheid: vul de meting dan ook in. https://t.co/JdnLbsTodo
Unable to display Facebook posts.
Show error
Type: GraphMethodException
Code: 100
Subcode: 33
Please refer to our Error Message Reference.
binnenkort meer
Entrada 100
1114 AA Amsterdam-Duivendrecht
Postbus 94075
1090 GB Amsterdam
T +31 (0)20 – 416 10 35